Acarienii din perne și saltele: Cum previi apariția lor?

Acarienii din perne și saltele: Cum previi apariția lor?

Timpul petrecut acasă ar trebui să fie relaxant, însă pentru persoanele cu alergie la acarieni, poate declanșa o serie de simptome neplăcute. Acestea includ strănut, rinoree, wheezing și dificultăți de respirație, asemeni febrei fânului.

 

De altfel, alergia la acarieni este dificil de diagnosticat, din cauza răspândirii crescute a altor tipuri de alergeni în mediul înconjurător, care declanșează simptome asemănătoare.

 

 

Ce sunt acarienii?

 

Acarienii sunt microorganisme din clasa păianjenilor și cei mai frecvenți alergeni din praful de casă. Speciile de acarieni întâlnite în case sunt Dermatophagoides farinae, D. pteronyssinus și Euroglyphus maynei.

 

Dacă pentru majoritatea oamenilor, acarienii sunt inofensivi și utili, deoarece se hrănesc cu celulele descuamate ale pielii, pentru cei cu sensibilitate, existența lor prezintă un pericol pentru sănătate.

 

Potrivit unui studiu realizat de către Universitatea de Stat din Ohio, doar în salteaua pe care dormim pot exista între 100.000 și 10 milioane de acarieni. Astfel, un singur gram de praf poate conține până la 20.000 de acarieni, iar o femelă poate depune până la 10 ouă pe zi.

 

 

Simptomele alergiei la acarieni

 

Spre deosebire de alergiile sezoniere, alergia la acarieni sau praful de casă este însoțită de simptome care se manifestă pe toată durata anului. Acestea includ nas înfundat, rinoree, strănut, mâncărime nazală, tuse sau conjunctivită alergică.

 

În unele cazuri, acest tip de alergie poate declanșa atacuri de astm, respirație șuierătoare și dificultăți de respirație. De asemenea, acarienii cresc riscul de apariție a astmului la copiii mici.

 

Un alt efect negativ al expunerii la alergeni constă în agravarea dermatitei atopice.

 

 

Cum să îi previi?

 

Cu toate că eliminarea completă a acarienilor nu este posibilă, poți lua măsuri pentru a crea condiții nefavorabile dezvoltării lor. Iată care sunt câteva dintre acestea:

  • Aerisește cât mai des locuința și permite razelor soarelui să pătrundă în interior. De asemenea, este bine să menții o umiditate în camere sub 50%, întrucât acarienii preferă locurile umede.
  •  Folosește o saltea cu memorie sau latex, care împiedică dezvoltarea acarienilor sau huse pentru saltele, impermeabile la alergeni.
  • Alege o pernă cu memorie sau din alt material hipoalergenic și evită pernele și pilotele din puf, care creează condiții favorabile pentru dezvoltarea acarienilor.
  • Spală săptămânal lenjeria de pat, la o temperatură de 60 de grade Celsius. În cazul articolelor care nu pot fi spălate, este indicată înghețarea lor pentru 24 de ore, pentru a permite distrugerea acarienilor.
  •  Redu pe cât posibil mobilierul tapițat, deoarece acesta acumulează praf.
  • Evită utilizarea covoarelor și optează pentru podele lăcuite, care sunt ușor de curățat.
  • Menține umiditatea aerului sub 50% și o temperatură între 20-21 grade Celsius, deoarece acarienii supraviețuiesc cu greu acestor condiții.
  • Evită să faci curățenie sau să te afli în casă pe perioada curățeniei, în cazul în care te confrunți cu alergie la acarieni. Dacă nu este posibil, folosește o mască cu filtru pentru particule mici.

 

Acarienii trăiesc în orice casă, oricât de curată ar fi. Chiar dacă nu poți să îi îndepărtezi în totalitate, adoptarea măsurilor de reducere și prevenire a lor te ajută să gestionezi mai ușor simptomele alergice și complicațiile pe care expunerea la aceste microorganisme le poate aduce.