Ce efecte poate avea lipsa somnului asupra sănătății cardiovasculare?

Ce efecte poate avea lipsa somnului asupra sănătății cardiovasculare?

Nu de puține ori auzi vorbindu-se despre cât de important este să te odihnești suficient, pentru a te menține în formă a doua zi. Efectele pe care odihna le are nu se răsfrâng doar asupra puterii de concentrare, a nivelului de energie sau a productivității la locul de muncă, ci și a sănătății cardiovasculare.

 

În acest articol îți prezentăm care este legătura dintre somn și sănătatea cardiovasculară, dar și ce poți face pentru a te odihni suficient, astfel încât să îți susții funcționarea optimă a inimii.

 

 

Riscurile lipsei de somn asupra inimii

 

Potrivit cercetărilor, lipsa de somn prezintă un factor de risc pentru apariția afecțiunilor cardiovasculare. Astfel, persoanele care dorm mai puțin de 6-7 ore pe noapte, sunt mai predispuse la hipertensiune.

 

Pe durata somnului, tensiunea arterială scade, însă dacă nu te odihnești suficient, aceasta rămâne mai mare decât este firesc pe durata unui ciclu de 24 de ore. Prin urmare, menținerea unui tensiuni arteriale mari pe durata nopții poate duce la hipertensiune.

 

De altfel, tensiunea arterială mărită din timpul nopții reprezintă un pericol mai mare pentru sănătate decât cea din timpul zilei.  

 

Deprivarea de somn conduce, de asemenea, la ateroscleroză și la atacuri de cord. Nu în ultimul rând, aceasta este asociată cu obezitatea, care este un alt factor de risc pentru instalarea afecțiunilor cardiovasculare.  

 

 

Cum să îți îmbunătățești calitatea somnului?

 

Dat fiind impactul pe care lipsa odihnei îl are asupra sistemului cardiovascular, sunt necesare măsuri pentru a îmbunătăți durata somnului. Începe prin crearea unei rutine, prin care reglezi ceasul intern al organismului.

 

Prin urmare, îți recomandăm să mergi la culcare și să te trezești la aceeași oră. În acest mod, îți îmbunătățești atât durata somnului, cât și calitatea lui. Ai nevoie de cicluri de somn neîntrerupte, cate îi permit organismului să se refacă complet.

 

Creează un mediu de somn confortabil și investește în perne și saltele de calitate, adaptate nevoilor tale. Alege saltele latex, dacă îți dorești un suport optim al coloanei vertebrale sau ai o sensibilitate la alergeni, care îți afectează somnul.

 

Saltelele din latex sunt preferate pentru fermitatea și durabilitatea lor, dar și pentru faptul că sunt hipoalergenice, fiind potrivite celor cu alergie la acarieni.

 

O saltea memory poate fi, de asemenea, perfectă pentru tine, mai ales dacă te confrunți cu dureri de spate. Acest tip de saltea este realizat din spumă vâscoelastică, care reacționează la temperatura corpului și se adaptează formei acestuia.

 

Alege salteaua în funcție de poziția ta de dormit și de greutatea corporală, dar și starea de sănătate, întrucât aceasta poate îmbunătăți considerabil calitatea și durata somnului.

 

Alte măsuri pe care le poți lua includ limitarea expunerii la dispozitivele electronice înainte de culcare. Lumina albastră creează dificultăți de adormire. Sunt de evitat, totodată, băuturile pe bază de cofeină sau alcool cu câteva ore înainte de somn sau servirea meselor copioase la ore târzii, care îngreunează adormirea.

 

Dacă suferi de insomnie sau apnee de somn, consultă un medic pentru diagnostic și tratament.

 

Eliminarea cauzei responsabile de apariția insomniei este importantă pentru tratarea ei și prevenirea complicațiilor pe care odihna insuficientă le are asupra inimii și a întregului organism.