Poziția potrivită de somn: Cum o alegi în funcție de starea ta de sănătate?

Poziția potrivită de somn: Cum o alegi în funcție de starea ta de sănătate?

Există mai mulți factori care influențează calitatea somnului, precum folosirea unei saltele și a unor perne ortopedice, menite să îți asigure confortul de care ai nevoie.

 

Alături de acestea, alegerea posturii corecte de somn are un impact semnificativ asupra odihnei, mai ales atunci când te confrunți cu diferite probleme de sănătate.

 

 

 Poziția pe spate

 

Dormitul pe spate este una dintre cele mai îndrăgite poziții de somn, întrucât permite alinierea corectă a coloanei vertebrale și distribuirea uniformă a greutății corporale. Aceasta contribuie la prevenirea durerilor de spate și de gât, fiind recomandată persoanelor care suferă de scolioză sau de cifoză.

 

Adaugă un plus de confort, dacă suferi de dureri de spate și așază o pernă sub genunchi, care va susține curbura coloanei. De mare ajutor îți este alegerea unei perne adecvate, precum cele cu spumă de memorie sau ortopedice, care susțin corespunzător gâtul și relaxează coloana vertebrală.

 

 

Poziția fetală

 

Dormitul pe o parte, ghemuit, cunoscut sub denumirea de poziție fetală, este recomandat femeilor însărcinate sau persoanelor cu dureri de spate. De altfel, studii recente arată că acesta contribuie la prevenirea afecțiunilor Alzheimer și Parkinson, deoarece favorizează o mai bună oxigenare a creierului.

 

Dacă suferi de sciatică, poziția fetală îți poate oferi alinare. Păstrarea unei perne sub genunchi pe durata somnului va reduce presiunea asupra nervului sciatic.

 

 

Poziția pe o parte

 

Dormitul pe o parte, cu precădere pe stânga, diminuează sforăitul, îmbunătățește digestia și ameliorează refluxul gastroesofagian. În cazul persoanelor hipertensive, această poziție poate reduce tensiunea arterială.

 

Cei cu durere lombară pot observa o diminuare a durerii, dacă dorm pe o parte, cu o pernă între genunchi. Alege o pernă mai groasă, pentru a alinia corect gâtul și coloana vertebrală, având grijă ca atât perna dintre genunchi, cât și cea de sub cap, să aibă aceeași grosime.

 

 

Poziția pe burtă

 

Mai frecventă în rândul copiilor, această poziție contribuie la ameliorarea sforăitului, însă îți poate afecta coloana vertebrală și cauza dureri de spate. În cazul în care preferi să dormi pe burtă, optează pentru o saltea mai tare, care îți va oferi un confort sporit. De asemenea, poți așeza o pernă sub abdomen, care va ameliora durerile de spate.

 

Tipul de saltea pe care îl alegi cântărește enorm în calitatea somnului. Optează pentru saltele cu memorie, potrivite pentru orice poziție de somn. Dacă nu te simți odihnit atunci când te trezești, evită excesul de cofeină și include o rutină de exerciții fizice, care va îmbunătăți calitatea și durata somnului.

 

Schimbarea poziției de somn nu este necesară, dacă beneficiezi de suficientă odihnă. În cazul în care suferi de o anumită afecțiune sau prezinți disconfort pe durata somnului, poți încerca adoptarea unei poziții noi, pentru câteva nopți.

 

Alegerea poziției de somn, în funcție de problema de sănătate cu care te confrunți, te ajută să ameliorezi simptomele și să te odihnești mult mai bine. Experimentează mai multe poziții, până o găsești pe cea potrivită și nu uita de salteaua și pernele adecvate, care îmbunătățesc considerabil calitatea somnului.