Ghid pentru un somn odihnitor: Când ai nevoie de o saltea nouă?

Ghid pentru un somn odihnitor: Când ai nevoie de o saltea nouă?

Salteaua are o durată de viață îndelungată, ce poate depăși 10 ani, însă doar tu poți decide când este momentul să o înlocuiești, în funcție de confortul pe care ți-l oferă. Dacă uneori aceasta prezintă semne de uzură, alteori nevoile tale de fermitate se modifică. Indiferent de situație, achiziționarea unei noi saltele nu poate fi evitată, fiind decisivă pentru calitatea somnului tău.


Descoperă în cadrul acestui articol ce influențează durata de viață a unei saltele, când trebuie să o schimbi, dar și cum alegi una nouă.


Factori care reduc gradul de confort al unei saltele

Există numeroși factori care influențează perioada de utilizare a unei saltele, iar calitatea materialelor din care este confecționată se numără printre aceștia. Spre exemplu, dacă alegi o saltea cu arcuri individuale, de tip Pocket Spring, o vei putea utiliza mulți ani, fără semne de deteriorare.


Aceasta este realizată din arcuri împachetate individual, motiv pentru care se adaptează formei corpului, fiind totodată silențioasă.


Saltele cu arcuri de slabă calitate, care sunt confecționate integral din spumă, se deteriorează repede, deoarece acestea se deformează după forma corpului.


În cazul unei saltele cu spumă poliuretanică sau cu memorie, trebuie să iei în considerare densitatea. Cu cât aceasta este mai înaltă, cu atât va oferi saltelei durabilitate și rezistență ridicată la greutăți mai mari.


De aceea, achiziționarea unei saltele este privită ca o investiție pe termen lung în calitatea somnului tău. Alegerea unui model de calitate influențează atât somnul, cât și rezistența la uzură. Saltelele de proastă calitate vor avea o rezistență de doar câțiva ani, dar dezamăgesc și în privința confortului oferit, întrucât nu oferă o experiență personalizată de somn.


Semne că ai nevoie de o saltea nouă?

Cu toate că unele afecțiuni sunt responsabile de problemele de adormire și de menținere a somnului, salteaua pe care dormi este, de asemenea, importantă. Aceasta influențează cât de odihnit te simți pe parcursul zilei.


Ca atare, îți este de ajutor să acorzi atenție câtorva semne, care îți arată dacă salteaua pe care o folosești îți oferă confortul de care ai nevoie sau este momentul să o înlocuiești. Printre acestea se află următoarele:


  • Folosești salteaua de 7-10 ani

  • Durata de viață a saltelelor variază de la un producător la altul și de tipul acesteia. Dacă salteaua ta a depășit 7-10 ani, este momentul să iei în considerare înlocuirea ei, pentru a te bucura în continuare de un somn odihnitor.


    •  

      Observi o deformare a saltelei

    La un moment dat, saltelele își pot pierde forma inițială, prezentând adâncituri sau denivelări, care fac somnul inconfortabil. Orice curbare sau deformare a saltelei indică că este prea uzată și ai nevoie de una nouă.


    Dacă vei continua să dormi pe o saltea cu adâncituri în zona de somn, te vei trezi cu dureri de spate.


  • Nu oferă coloanei vertebrale un suport adecvat 

  • Nu contează dacă este o saltea nouă sau una pe care o folosești de ceva timp. Cât timp aceasta nu îți oferă sprijinul de care ai nevoie, odihna ta va fi afectată. Atunci când dormi pe spate, curbura naturală a coloanei vertebrale trebuie să fie evidentă, în timp ce atunci când dormi pe o parte, coloana trebuie să fie dreaptă.


    Lipsa unei alinieri corecte a coloanei vertebrale pe durata somnului duce la apariția durerilor de spate, fiind un alt semn că este momentul să îți cumperi o nouă saltea.


  • Salteaua nu este confortabilă

  • De cele mai multe ori, te poți obișnui cu disconfortul pe durata somnului, astfel încât nu îți dai seama că acesta este cauzat de salteaua pe care o folosești. Somnul tău este mai odihnitor atunci când dormi pe salteaua dintr-un hotel sau pe patul unui prieten? Atunci cu siguranță ai nevoie de una nouă. 


    Când folosești o saltea spumă memorie, aceasta se adaptează formei corpului tău și distribuie uniform greutatea, pentru a reduce presiunea pe articulații. Durerile de spate sau trezirile repetate pe durata somnului nu vor mai reprezenta o problemă.


  • Alergiile sau astmul se agravează

  • Saltelele pot acumula praf și acarieni, care vor agrava alergiile. De aceea, poți observa o accelerare a simptomelor alergice, precum strănutări frecvente sau probleme respiratorii. Tot o nouă saltea este necesară, pentru combaterea lor.


  • Te trezești cu dureri de spate

  • Diminețile tale sunt dominate de dureri de spate și rigiditate? Atunci când acestea sunt resimțite zilnic, salteaua ta poate fi responsabilă. Observă dacă durerea este intensă dimineața și dispare pe parcursul zilei.


    Atunci când o saltea nu îți oferă o susținere corespunzătoare, va cauza durere în corp, cea mai frecventă fiind durerea lombară.


  • Modificări ale greutății corporale

  • Creșterea sau scăderea în greutate influențează nevoile de suport ale corpului tău pe durata somnului. Ca atare, o saltea care a fost potrivită pentru tine în trecut, se poate dovedi ineficientă, fiind necesară utilizarea uneia noi, adaptată la greutatea actuală a corpului tău.


    Alegerea saltelei potrivite


    Ai recunoscut semnele că salteaua pe care o folosești nu mai este potrivită pentru tine, iar acum este momentul să îți alegi un model nou. Înainte de a porni în căutarea saltelei perfecte, iată câteva criterii ce îți pot fi de ajutor:


  • Poziția de somn

  • Unele saltele sunt mai potrivite decât altele pentru o anumită poziție de somn. Dacă dormi pe o parte, ai nevoie de o saltea care să reducă presiunea de la nivelul șoldurilor și al umerilor. Saltelele cu un nivel moale sau mediu de fermitate sunt recomandate, pentru a menține coloana vertebrală aliniată corect.


    În cazul somnului pe burtă, te vei simți mai confortabil pe o saltea cu un nivel ridicat de fermitate. Cei care dorm pe spate, au nevoie de saltele cu o fermitate medie.


  • Greutatea corporală

  • Greutatea corporală influențează nivelul de fermitate de care ai nevoie de la o saltea. Persoanele cu o greutate până la 58 de kilograme pot utiliza o saltea cu o fermitate medie, cele cu spumă de memorie sau hibride fiind potrivite.


    La o greutate cuprinsă între 58 și 100 de kilograme, alege saltele din spumă, hibride sau latex, care oferă suportul adecvat. În cazul unei greutăți peste 100 de kilograme, ai nevoie de o saltea cu fermitate mai mare, cele cu mai multe straturi de spumă fiind perfecte.


  • Materialul saltelei

  • Când vine vorba de materialul saltelei, ai la dispoziție numeroase opțiuni din care poți alege, precum spuma cu memorie. Aceasta este disponibilă în mai multe variante de densitate și fermitate, fiind potrivită pentru orice poziție de somn.


    Saltele cu arcuri individuale pot susține o greutate mai mare a corpului, în timp ce cele din latex se adaptează la forma corpului și sunt hipoalergenice. Saltele hibrid oferă suportul celor cu arcuri, dar și confortul modelelor cu spumă, fiind potrivite pentru a oferi stabilitate pe durata somnului.


    Cum prelungești durata de viață a saltelelor?


    Odată ce ai găsit salteaua perfectă, există câteva măsuri pe care le poți lua, pentru a-i prelungi durata de viață. Îți recomandăm să folosești o husă pentru saltele, care le ferește de pete și praf. Husa se curăță la fiecare 2 luni.


    Rotește salteaua de cel puțin 3-4 ori pe an, pentru a distribui uzura uniform. Respectă recomandările producătorului cu privire la frecvența rotirii.


    De asemenea, este bine să aspiri salteaua cu regularitate, pentru a elimina praful. Nu uita să o aerisești periodic, întrucât aerul curat favorizează eliminarea acarienilor. Bineînțeles, este important să asiguri o ventilație corespunzătoare a saltelei, pentru a împiedica apariția mucegaiului. Este de evitat așezarea acesteia pe o suprafață care nu îi permite aerisirea corespunzătoare.


    Este simplu să îngrijești salteaua, uneori putând fi de ajutor să folosești un topper, care îi va crește durabilitatea și va îmbunătăți confortul oferit.