O scurtă istorie a pernelor: Din Antichitate până în zilele noastre
Este de ajuns să petreci câteva clipe în magazinul nostru, pentru a găsi perna cu memorie perfectă, care să îți asigure un confort sporit. Lucrurile nu erau atât de simple cu secole în urmă, atunci când pernele erau departe de obiectele pufoase și moi pe care le utilizăm astăzi.
Dacă vrei să afli mai multe despre cum au evoluat condițiile somnului de-a lungul istoriei, citește în continuare articolul nostru.
Prima pernă
Se consideră că prima pernă a apărut în jurul anului 7.000 î.Hr, în Irakul de astăzi (Mesopotamia). Aceasta era realizată din piatră, iar scopul ei nu era acela de a oferi confort, ci protecție împotriva insectelor, prin menținerea capului ridicat de la sol în timpul somnului.
Pernele în Antichitate
Cu toate că în China antică existau cunoștințele și abilitățile necesare pentru a se confecționa perne moi, cele dure erau preferate. Chinezii credeau că o pernă moale ar fi absorbit energia și vitalitatea organismului. Așa se face că la realizarea pernelor erau utilizate piatra, bambusul, lemnul sau bronzul.
Vechii egipteni foloseau tot perne realizate din piatră. Spre deosebire de cele chinezești, ele erau înguste, pentru a susține capul și gâtul, deopotrivă. În plus, acestea erau decorate cu diferite gravuri, menite să protejeze împotriva spiritelor rele.
Grecii și romanii au îndrăgit luxul și confortul, motiv pentru care pernele tari au fost abandonate și înlocuite cu unele moi. Dacă cetățenii simpli foloseau perne din bumbac, paie sau trestie, persoanele cu un statut social înalt se relaxau pe unele din puf și pene.
Evul Mediu și interzicerea pernelor
Pernele devin mai accesibile în Evul Mediu, însă nu pentru toate persoanele, ci în funcție de statutul social. Clasele superioare aveau perne confecționate din mătase sau brocart, umplute cu puf.
Pentru oamenii obișnuiți, acestea erau mult mai simple, realizate din materiale ieftine și cu o umplutură modestă, precum paiele sau lâna.
Mai mult decât atât, pernele moi erau considerate un semn de slăbiciune. Spre exemplu, în perioada regelui Henry al VIII-lea, ele au fost interzise, folosirea lor fiind permisă doar femeilor însărcinate.
Renașterea
Perioada Renașterii aduce pernelor aprecierea binemeritată, fiind folosite pentru confort și pentru a decora locuințele.
Broderiile, cusăturile fine și materialele prețioase le transformau în adevărate opere de artă. De altfel, ele pot fi remarcate astăzi în unele tablouri renascentiste.
Revoluția industrială
Revoluția industrială a schimbat modul de viață al oamenilor. Bumbacul a devenit mult mai ieftin, iar industrializarea a crescut capacitatea de producție, făcând pernele accesibile tuturor, indiferent de statutul social.
Odată cu avansul tehnologic, apar noi materiale, care le înlocuiesc pe cele naturale, diversificând opțiunile consumatorilor.
În zilele noastre
Pernele de astăzi sunt disponibile într-o varietate de forme și materiale, cu diferite niveluri de fermitate. Introducerea spumei cu memorie în fabricarea pernelor este una dintre inovațiile importante din ultimele decenii, îmbunătățind considerabil și producerea de saltele de pat.
Acum poți alege între perne cu spumă de memorie, latex, gel, hrișcă, ergonomice sau ortopedice, adaptate nevoilor tale de somn.
Cu atât de multe opțiuni, putem doar să ne bucurăm că trăim în secolul al XXI-lea și să ne alegem cele mai confortabile produse pentru dormit.